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Question: Who is eligible to receive the funds? 

Answer: As defined in the 2019 FOA (published on December 12, 2019), the following entities are 

eligible to apply for assistance: 

• States, local governments, or any agency, subdivision, instrumentality, or political subdivision 

thereof 

• A territory or possession of the United States 

• An Indian tribe (as defined in section 4 of the Indian Self-Determination and Education Assistance 

Act (25 U.S.C. 450b)) 

• Non-profit entities 

• For-profit corporations 

• Limited liability companies; 

• Cooperative or mutual organizations 

Individuals and legal partnerships are not eligible for ReConnect funding. In addition, co-applicants are 

not eligible. If two entities would like to partner with each other in delivering broadband to areas without 

sufficient access, then one entity must take the lead on submitting an application. In this case, 

intercompany agreements can be used to account for revenues and expenses on the applicant’s financial 

projections. 

Question: I’m looking for help getting broadband internet at my residence. Is this program for me? 

Answer: Individuals are not eligible for funding under this program. 

Question: Is there a limit on the number of applications an entity may submit? 



 

Answer: Yes. An entity may submit only one application. Although the online application system will allow 

you to create multiple applications, you can only submit one. 

Question: Is an applicant eligible if current network speeds are more than 10/1 Mbps, but less than 
25/3 Mbps?  

Answer: If an area has 10/1 Mbps service or greater, the Proposed Funded Service Area (PFSA) is 

ineligible for ReConnect funds. 10/1 Mbps service for households is the minimum requirement to 

determine if an area has sufficient access to broadband. 25/3 Mbps is the minimum construction 

requirement required for all proposed projects.  Applicants must propose to build a network that is 

capable of providing service to every premise located in the PFSA at the time the application is submitted 

at a speed of 25 Mbps downstream and 3 Mbps upstream.  

Question: If an applicant is proposing to place fiber facilities through an ineligible area to get to 
an area eligible area, can the fiber facilities be used to provide service to the ineligible areas?  

Answer: An applicant may propose fiber placement in an ineligible area in order to reach an eligible area. 

However, the applicant must fund the portion of the fiber facilities that serve the ineligible area with non-

award funds. For example, if a 100-count fiber cable is proposed to pass through ineligible and eligible 

areas and 30 fibers will serve the ineligible area, then 30% of the total cost of the fiber facility (installation 

and materials) must be funded through non-ReConnect funds.  

Question: Is a WISP eligible for ReConnect funds?  

Answer: A Wireless Internet Service Provider (WISP) would generally be considered an eligible entity, as 

long as they meet all of the eligibility requirements of the program. All applicants must propose to build a 

network that is capable of providing service to all premises in the PFSA at a speed of 25/3 Mbps using a 

technology that provides fixed, terrestrial broadband service. Fixed wireless services are eligible and are 

considered terrestrial services. 

Question: What areas are eligible for ReConnect funding? 

Answer: To be eligible for ReConnect Funding, a Proposed Funded Service Area (PFSA) must be (1) 

rural and (2) lack sufficient access to broadband service: 

1. According to the 2019 FOA, a rural area is any area which is not located within: (1) A city, town, 

or incorporated area that has a population of greater than 20,000 inhabitants; or (2) an urbanized 



 

area contiguous and adjacent to a city or town that has a population of greater than 50,000 

inhabitants. 

2. Sufficient access to broadband is defined in the FOA as any rural area in which households have 

fixed, terrestrial broadband service delivering at least 10 Mbps downstream and 1 Mbps 

upstream. Mobile and satellite services will not be considered in making the determination of 

sufficient access to broadband. Note, for all funding categories, 90% of households within each 

proposed service area must lack sufficient access to broadband. 

In addition, a PFSA may not include areas that have been previously funded by other RUS 

telecommunications programs, or areas covered by CAF II Auction 903 winners. The RUS Mapping Tool 

shows all ineligible areas and the FOA has detailed information on all eligibility requirements. Ineligible 

areas include: 

• Non-rural areas 

• Overlapping service areas 

• Areas where there are pending applications for USDA Rural Utilities Service programs 

• Protected Broadband Borrowers 

• CAF II Auction 903 Winners 

Question: If a company applies for the 100% grant product and USDA finds one location with 10/1 
service, will the entire application get thrown out or can the applicant remove that PFSA from the 
application?  

Answer: Multiple PFSAs will be treated as separate standalone service areas when determining how 

much of a PFSA does not have sufficient access to broadband. This means that each individual PFSA 

must meet the 90% eligibility requirement (90% of the households in a PFSA cannot have access to 

broadband service at a speed of 10 Mbps downstream and 1 Mbps upstream). If any service area in a 

competitive application does not meet the eligibility requirements, the entire application will be 

disqualified. In other words, the applicant cannot modify the application to remove one or more PFSAs 

that USDA finds to be ineligible. 

Question: Can USDA define ineligible areas that relate to RUS lending like the RUS broadband 
loan, telecommunication infrastructure loan, and RUS electric loans including smart grid funding?  



 

Answer: For the ReConnect Program only, an RUS broadband loan means any loan that has been 

approved or is currently under review by RUS after the beginning of Fiscal Year 2000 in the 

Telecommunications Infrastructure Program, Farm Bill Broadband Program, Broadband Initiatives 

Program or the ReConnect Program. Loans that were approved and then subsequently fully de-obligated 

are not included in this definition. RUS electric loans are also not included in this definition. If a borrower’s 

service area is eligible for protection under the ReConnect Program, the borrower’s entire service territory 

is protected. The service areas of Community Connect grant recipients still under build-out are also 

protected.  

The Eligibility Area Map located on the ReConnect website at https://reconnect.usda.gov/ provides map 

layers for each protected type of current RUS borrower, as well as a layer that shows tribal lands. 

Additional layers show CAF II Auction 903 winners and features that contribute to evaluation criteria 

scores.  

Question: How can we successfully challenge FCC 477 data?  

Answer: FCC 477 data is one source of information that USDA will consider in its review of applications. 

However, it is not used as a sole source of information to validate 10/1 Mbps service. To challenge FCC 

data, please contact the FCC.  

Question: Can a competitive local exchange carrier (CLEC) apply for funding?  

Answer: A CLEC is an eligible entity as long as they meet all eligibility requirements as outlined in the 

FY2020 Funding Opportunity Announcement (FOA). 

Question: Are legal partnerships eligible to apply for ReConnect funding?  

Answer: No, legal partnerships and individuals are not eligible. 

Question: Can applicants apply for more than one service area?  

Answer: A single application may propose multiple service areas. For eligibility purposes, if an applicant 

is applying for multiple PFSAs, each service area will be evaluated on a stand-alone basis. 
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